JAROVNICE: Obyvatelia si pietnym aktom pripomenú desať rokov od povodne

20.07.2008 Sabinov

Jarovnice 20. júla (TASR) - Obyvatelia Jarovníc v okrese Sabinov si dnes zádušnou svätou omšou a pietnym aktom pri pamätníku pripomenú 10. výročie od povodne, pri ktorej zahynulo 50 ľudí. Tragédia sa radí medzi ...
"Omšu v osade bude celebrovať pomocný košický biskup Bernard Bober. Po skončení sa v sprievode odoberieme k pomníku s menami 50-tich, ktorí už nie sú medzi nami, " popísal priebeh dnešnej spomienky pre TASR starosta obce Marián Kyjovský.
Pamätník obec osadila krátko po povodniach na mieste, kde došlo k najväčšiemu rozvodneniu Malej Svinky a o život prišlo najviac ľudí. Po desiatich rokoch je podľa slov starostu riečka Malá Svinka čiastočne zregulovaná. "Mali sme už postavenú aj malú priehradku, ktorú sme ale nestihli skolaudovať, lebo ju zobrala voda. V osade je vybudovaná infraštruktúra, voda, plyn, verejné osvetlenie, rozhlas, miestne komunikácie. "
Osada sa podľa slov Kyjovského rozrastá geometrickým radom. "Tí, ktorí prišli o deti pri povodni už majú niekoľko ďalších. Mnohí sa nepoučili a domy si aj tentoraz postavili v blízkosti riečky. "
Dvojhodinová prietrž mračien v oblasti Levočských vrchov a následné prívalové vody miestnych potokov zasiahli 20.júla 1998 niekoľko obcí v povodí Malej Svinky. Povodne najviac zasiahli obce v okrese Sabinov a Prešov. Nánosy vody a blata zaplavili obce Jarovnice, Renčišov, Ražňany, Uzovské Pekľany, Vysoká, Hermanovce, Lažany, Chminianska Nová Ves, Fričovce, Široké a Obišovce.
"Lokálne povodne však najviac zasiahli našu obec, kde príval vody strhol chatrče, ktoré si Rómovia z osady postavili priamo na brehu riečky. Následky boli katastrofálne. Počas povodní prišlo o život 47 ľudí, najmä detí. Traja nezvestní, ktorých súd po niekoľkých rokoch vyhlásil za mŕtvych, rozšírili túto tragickú štatistiku na 50 mŕtvych. Povodeň si však vyžiadala obete na ľudských životoch aj v Renčišove a Uzovských Pekľanoch, " spomína starosta Jarovníc.
Povodne Jarovniciach spôsobili podľa Kyjovského na majetku obce, občanov a štátu celkovú škodu približne 69 miliónov Sk (2,27 milióna eur), preto obec žiadala vodohospodárov, aby urobili príslušné opatrenia, ktoré by mali zamedziť vybreženiu vodného toku. Z týchto opatrení sa z dôvodu nedostatku financií zrealizovala iba časť.
Podľa technicko-prevádzkového námestníka Slovenského vodohospodárskeho podniku–odštepného závodu Košice (SVP) Stanislava Dobrotku do úpravy toku Malej Svinky v Jarovniciach doteraz investovali viac ako 29,3 milióna korún (965.658 eur) a v roku 2006 za ďalších 200.000 Sk (6.592 eur) vykonali prečistenie toku. SVP realizoval na území Prešovského samosprávneho kraja v rokoch 2002 až 2007 v rámci protipovodňových opatrení práce za viac ako 486,1 milióna Sk (16,02 milióna eur).
 

Vyberte región